Един от най-търсените сокове през зимата е от черен бъз. Лятото обаче е моментът да си го направите сами. Предлагаме ви една оригинална и лесна рецепта, която няма да затрудни дори начинаещи домакини.
За целта са ви необходими 3 чаени чаши пресен зрял бъз, 2 чаши вода, 2 супени лъжици джинджифил, 1 чаена лъжица канела на прах и 1 ч. чаша мед. Водата се налива в тенджера, където са добавени плодчетата бъз, джинджифила и канелата. След като сместа заври се оставя да къкри на слаб огън около един час, докато остане наполовина. След това се маха от огъня и се оставя да се охлади. Плодчетата се намачкват с по-дребна преса за картофи или с лъжица. Объркват се добре с течността и се прецеждат. Получената течност се оставя да се изстине, след което се добавя и медът. Готовия сироп се налива в тъмни бутилки и се държи в хладилника. Пие се профилактично през седмица по половин до една чаена лъжичка за деца или половин до една супена лъжица за възрастни.