Как да познаем узрялата диня в купчината

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
1 Минути

Със сигурност динята е готова, ако мустачетата и прицветникът в съседство до дръжката на плода са засъхнали. Власинките, които са по дръжката също трябва да са сухи. Те са къси или опаднали, докато при още неузрелите са прави, дълги и сравнително по-дебели. Когато берете дините гледайте и дали плодът е достигнал характерната за сорта големина. Важно е и кората откъм слънчевата страна да е избледняла и да е придобила матова лъскавина. Друг признак е, ако при  почукване се чува глух звук.

Но ако преди да влезнете в бостана е валяло или сте поливали, узрелите дини издават звънтящ звук, приличен на зелените и трудно ще ги различите само с почукване. Тогава наблюдавайте кората, мустачетата, прилистниците и власинките на дръжката. С тези признаци вече няма да сгрешите. Презрелите плодове издават съвсем тъп звук. Неузрелите са средно тежки, зелените – тежки, а презрелите – леки. При натискане между двете ръце узрелите дини издават хрущящ звук. Този начин на проверка обаче не е подходящ, защото се набива месестата част на плода.

 

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА