Как да изберете разсад на пазара: 4 лесни правила

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Когато искате да си купите разсад от пазара, то преди всичко гледайте външния вид – той ще разкаже много за растенията. Ако разсадът е висок и тъничък, по-скоро, той е расъл при недостатъчно светлина. Затова след засаждането той ще се нуждае от немалко време, за да събере сили, тоест няма да започне да плододава скоро.

Когато пък ви предлагат да си купите силни храсти домати, пипер и краставици с дебели стебла и пищни листа, не бързайте. Възможно е някой да ги е отгледал с прекалено много азотни торове. Това обикновено се прави, за да може бързо да се изкара продукция на пазара. Но той ще се развива екстензивно, тоест в ущърб на залагането на цветни пъпки. Ще има много листа и стебла, но плодовете ще са малко, ако въобще присъстват.

Обърнете внимание на листата. Формата и цветът им ще ви подскажат какви торове не достигат в дадения момент на растението. Например, ако листенцата имат бронзов или червеникав оттенък, то не достига фосфор, ако липсва калий – те приличат на ладийки. Ако калцият е малко, то крайчетата на петурите ще покафенеят.

Не вземайте разсад, корените на който са омотани в кърпа или завити във вестник, продавачът може да ги е повредил по време на изкопаването. В такъв случай растението дълго ще се прихваща. Гледайте кореновата система да е закрита, например, да се намира в саксийка.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама