Държавите, които географски се намират в източната част на Европейския съюз ще произвеждат повече изоглюкоза (позната повече като високо фруктозен царевичен сироп), след като квотите завършат като част от реформата на Общата селскостопанска политика през 2017 г. Те се смятат за подходящи, защото асортиментът на земеделската им продукция е богат на зърно и скорбяла, но е беден на захар. Такива държави са България, Румъния и Унгария, се казва в доклад на датската банкова група Rabobank, пише Agra Europe.
В доклада се казва, че вносът на захар е скъп, поради което някои държави могат да използват потенциала си да започнат производство на изоглюкоза. След 30 септември 2017 г. квотите за производство на захар в ЕС отпадат.
Според оценка на експертите на банката производителите на напитки в региона на източна Европа може да произвеждат между 200 000 и 300 000 т. изоглюкоза. Това може да бъде постигнато, ако производителите сменят производството към изоглюкоза.
Ако всички производители на безалкохолни напитки, включително Coca-Cola и PepsiCo, направят някои промени, количествата може да бъдат дори по-големи. В момента региона произвежда годишно между 0.8 млн. т. и 1 млн. т. скорбяла за около 40 млн. потребители и произвеждат пшеница и царевица в излишък и имат недостиг на захар.
Rabobank цитира доклад на Европейската комисия от миналата година, в който се посочва, че до 2023 г. производството и консумацията на подсладителя ще се увеличат съответно с 2.4 млн. т. и 2.2 млн. т. При това пазарният дял може да се увеличи с 12%. Друг анализ на пазара посочва, че около 30% от консумацията на захар в ЕС може да се замести с изоглюкоза.