До дни изтича важен срок за тютюнопроизводителите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Всеки производител трябва да отговаря на изискването за активен земеделски стопанин

Всички тютюнопроизводители, които не са успели да се регистрират в регистъра през периода 2016-2018 г., могат да отидат до 1 март 2023 г. в Общинските служби по земеделие и да направят своята регистрация, напомнят от Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010).

От 1 март до 15 май всичките тютюнопроизводители могат да подадат заявление за участие по схемата Преходна национална помощ за тютюн с нови референтни години. Най-съществената промяна е обаче, че тютюнопроизводителите няма да бъдат бенифециенти по схемата, ако не отговарят на изискването за „активен фермер“.

Това означава, че стопаните в сектора могат да бъдат регистрирани съгласно наредба № 3, което е земеделски производител или регистрация като тютюнопроизводител. Всеки който не се е регистрирал няма да може да подаде заявление за участие по схемата за Кампания 2023 г., а и следващите години.

Съгласно Стратегическия план при тютюнопроизводството се заменят референтния период с нови години, които ще бъдат новата референтна рамка – това са 2016, 2017 и 2018 година. В разпоредба към Стратегическия план е разписано тютюнопроизводителите при кандидатстването за 2023 г. ще имат възможност от тези три нови години да посочат само една година, която ще им бъде новата референтна рамка до 2027 г.

Фиксиран е и пакетът от средства, който секторът ще може да ползва, като през първата година става дума за 40 млн. евро. Както и в предходния програмен период, схемата е със затихващи функции и този пакет ще се свива на годишна база с 5%.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА