Износът на българско сирене за Гърция се е увеличил значително през 2014 г. Основната причина е, че гръцки предприятия преопаковат родната продукция и след това я изнасят в други страни като своя, тъй като така им излиза по-евтино. Експортът на пшеница пък е нараснал с 20% през 2014 г. спрямо година по-рано, показват данни на Българската стопанска камара, оповестени за „Новинар”.
„Очаква се от ситуацията в Гърция да пострадат най-вече българските износители, които доставят стоки на публични организации. Повечето предприятия у нас обаче имат експортни застраховки, за да предотвратят бъдещи проблеми”, обясни Веселин Илиев от стопанската камара.
По думите му в следствие на кризата потреблението в южната ни съседка ще се свие, а хората ще заменят скъпите стоки, които досега са купували с по-евтини. Заради това, ако българската продукция е с по-ниски цени, се очаква да има интерес към нея. „Износът на някои стоки може да се увеличи. Нещата не са черно-бели, но ситуацията там няма положителен заряд за България”, допълни Илиев.
Експертът каза още, че прогнозите са гръцките туристи в България да намалеят, но тъй като се очаква спад в цените в съседната държава, много нашенци биха отишли на почивка там. По думите му се очаква значително да се повишат и покупките в българските супермаркети по границата. В момента около 1/5 от клиентите на тези магазини са гърци, които оставят сериозни суми за различни стоки.