Изнасяме с 9,2 хил. тона повече бобови зеленчуци на годишна база, сочи сочи оперативен анализ на Министерството на земеделието. Нараства и износът от страната ни на домати, патладжани, зеле, тикви и картофи– от 36,1% при доматите до 86,8% при картофите.
От друга страkа износът на краставици намалява с до 47,6% или 5,2 хил. тона. Намаление е отчетено и при гъбите и трюфелите със 72%, морковите и репите с 50%и лука с 60%.
През първите единадесет месеца на 2017 г. от страната са изнесени 34,1 хил. тона пресни зеленчуци и 36,1 хил. тона пресни плодове, това е с 9,9% зеленчуци и с 5% плодове по-малко спрямо същия период на 2016 г. По-малък е износът има на дини с 2,1 хил. тона (32,8%), цитрусови плодове – с 1,8 хил. тона (11,9%) и ябълки – с 1,5 хил. тона (65,2%). Понижение се регистрира и при ягоди, пъпеши, малини и круши – с между 36,5% и 90,9%, като най-значително е при крушите. Същевременно, експортът на черупкови плодове, сливи и кайсии нараства от два до четири пъти.