Близо една трета от храната в света се бракува или изхвърля всяка година. В момента изхвърляме 1,6 милиарда тона храна годишно, на стойност около 1,2 трилиона долара. Хранителните отпадъци в света може да се увеличат с близо една трета до 2030 г., когато ще бъдат изхвърлени над 2 милиарда тона храни. Това предупреждават експерти от консултантската фирма “Бостън кънсълтинг груп”. Те посочват опасността от “невъобразима” криза, подхранвана от бума на световното население и промените в навиците на развиващите се страни, пише БНР.
Наскоро ООН постави за цел загубите и изхвърлянето на храни да бъдат намалени наполовина до 2030 г. Според експертите обаче, ако сегашната тенденция продължи, изхвърляните храни ще се увеличат до 2,1 милиарда тона годишно, на стойност от 1,5 трилиона долара. Те допълват, че социалните, икономически и екологични последици ще бъдат много сериозни, ако не бъде променена досегашната практика. Когато се борим със загубите и изхвърлянето на храни, се борим и с глада, бедността и глобалното затопляне.
Експертите набелязват пет ключови промени, които биха могли да спестят близо 700 млрд. долара от бракувани храни. Те включват по-добра осведоменост на потребителите, по-строги регулации и по-ефективни вериги за доставки, както и сътрудничество по веригата за производство на храни.