Изграждат Музей на подводната археология край Созопол

Агрозона
Агрозона
1 Минути

България и френският национален музей „Лувър“ разработват общ проект на остров Св. Кирик и Йолита край Созопол. Това заяви Министърът на културата Боил Банов. Идеята е там да бъде създаден Музей на подводната археология и съвременните изкуства. Мястото, на което ще бъде изграден той, е старото морско училище, информира бТВ.

„Допирната точка е, че първите археологически проучвания на този остров, са правени от французи. Лувъра в момента, а и от много години, продължава да подпомага разкопките там. В европейския културен контекст, България и Лувъра не са далеч, те са заедно“, каза още Банов.

Той припомни, че преди това е имало и три годишен проект с английския град Саутхемптън, през което време са открити много уникални предмети, като например запазени кораби.

„Имаме много неща, които можем да покажем, такива, каквито ги няма по света. Нашето море е много особено, заради силната доза на соленост на водата и съхранява всичко, което е на дъното“, допълни министърът на културата.

Боил Банов каза, че няма конкретни срокове кога ще бъде готов Музеят на остров Св. Кирик и Йолита, но разкри, че той ще се случи в рамките на около година и половина-две.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА