Ивелина Василева: Директорът на Басейнова дирекция – Пловдив е освободен

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Директорът на Басейнова дирекция – Пловдив е освободен заради липса на контрол при изпускането на яз. „Жребчево“, съобщава министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред “Фокус” в контекста на залетите площи в землищата на Ямбол и Елхово в началото на декември от водите на река Тунджа. По думите на министъра действията на оператора на язовира – „Напиотелни системи“ – Сливен и Басейнова дирекция- Пловдив са били предмет на проверка от Министерството на околната среда и водите. Резултатите сочат, че от „Напоителни системи“ не са се съобразили с изричните указания и утвърдения график за режима на ползване на водите, а Басейнова дирекция – Пловдив не е упражнила контрол, не е санкционирала виновното поведение, не е отчела необходимостта да бъдат приведени в съответствие с указанията действията на операторите и не е наложила административни мерки.

Според проверките от „Напоителни системи“ – Сливен не са се съобразили с указанието през ноември да се поддържа контролен обем на язовир „Жребчево“ в размер на 260 млн. куб. метра води, съобщава Василева. В резултат заради обилните валежи обемът на язовира е бил прекалено голям, така че впоследствие се е наложило изпускането на по-големи количества, които от своя страна са причинили превишаване на критичното ниво на реката и риск за населените места.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА