ЕС одобри използването на щурци в храните, още 8 вида насекоми чакат одобрение

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Според Европейската комисия насекомите са безвредни

Европейският съюз (ЕС) одобри използването на Acheta Domesticus , по-известен като домашен щурец, в храната на европейските потребители. Новоприетият регламент ще позволи на производителите на храни да въведат частично обезмаслен сух прах от домашен щурец на хранителния пазар в ЕС.

Производителите на храни в ЕС вече могат да използват домашни щурци на прах в производството на няколко храни, включително продукти на основата на пица и паста, ядки и маслодайни семена, закуски и сосове, месни заготовки и супи, многозърнест хляб и кифлички, крекери и хлебни пръчици, зърнени блокчета. Ще може да ги срещаме още в сухи предварителни смеси за печени продукти, бисквити, преработени картофени продукти, ястия на основата на бобови растения и зеленчуци, суроватка на прах, снаксове на основата на царевично брашно, подобни на бира напитки и не на последно месо шоколадови сладкарски изделия.

Одобрението дойде след научно становище, изразено от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), който потвърди и одобри безопасността на новата прах. Агенцията също така одобри процеса на производство на прах, който включва 24-часов период на гладуване за насекомите, преди да бъдат замразени, измити, термично обработени, маслото им да бъде извлечено и накрая трансформирано в изсушен прах.

Домашните щурци не са единственото насекомо, получило одобрение за използване в храните в ЕС 

По-рано този месец Европейската комисия също одобри въвеждането на потребителския пазар на замразени, пастообразни, сушени и прахообразни форми на ларвите на Alphitobius diaperinus , по-известни като малкия брашнен червей. Ларвите на насекомите също са счетени за безопасни от EFSA и в одобрените форми вече са разрешени като съставки в няколко хранителни продукта и добавки.

Храните, съдържащи домашен щурец или продукти от по-малък брашнен червей, ще изискват подходящи етикети, тъй като някои изследователи смятат, че тези насекоми могат да причинят алергични реакции при потребители, алергични към ракообразни, акари и мекотели.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама