ЕС одобри използването на щурци в храните, още 8 вида насекоми чакат одобрение

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Според Европейската комисия насекомите са безвредни

Европейският съюз (ЕС) одобри използването на Acheta Domesticus , по-известен като домашен щурец, в храната на европейските потребители. Новоприетият регламент ще позволи на производителите на храни да въведат частично обезмаслен сух прах от домашен щурец на хранителния пазар в ЕС.

Производителите на храни в ЕС вече могат да използват домашни щурци на прах в производството на няколко храни, включително продукти на основата на пица и паста, ядки и маслодайни семена, закуски и сосове, месни заготовки и супи, многозърнест хляб и кифлички, крекери и хлебни пръчици, зърнени блокчета. Ще може да ги срещаме още в сухи предварителни смеси за печени продукти, бисквити, преработени картофени продукти, ястия на основата на бобови растения и зеленчуци, суроватка на прах, снаксове на основата на царевично брашно, подобни на бира напитки и не на последно месо шоколадови сладкарски изделия.

Одобрението дойде след научно становище, изразено от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), който потвърди и одобри безопасността на новата прах. Агенцията също така одобри процеса на производство на прах, който включва 24-часов период на гладуване за насекомите, преди да бъдат замразени, измити, термично обработени, маслото им да бъде извлечено и накрая трансформирано в изсушен прах.

Домашните щурци не са единственото насекомо, получило одобрение за използване в храните в ЕС 

По-рано този месец Европейската комисия също одобри въвеждането на потребителския пазар на замразени, пастообразни, сушени и прахообразни форми на ларвите на Alphitobius diaperinus , по-известни като малкия брашнен червей. Ларвите на насекомите също са счетени за безопасни от EFSA и в одобрените форми вече са разрешени като съставки в няколко хранителни продукта и добавки.

Храните, съдържащи домашен щурец или продукти от по-малък брашнен червей, ще изискват подходящи етикети, тъй като някои изследователи смятат, че тези насекоми могат да причинят алергични реакции при потребители, алергични към ракообразни, акари и мекотели.

 

 

ЕТИКЕТИ: , , ,
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА