Правителството в Италия предприе редица мерки за ограничаване на разхищението на храни. През последната седмица бе приет пакет от закони, с които се очаква разхищението на храна в страната да се намали с 20% или 1 млн.т. до 4 млн.т.
Един от законите предвижда облекчения за фермерите и супермаркетите, които искат да дарят храна за благотворителност. Намаляват се таксите за прибиране на боклук за предприятия, които даряват храни. Агроминистерството на страната ще осигури средства за внедряване на системи за съхранение, които удължават срока на годност на агростоките.
Според друг в заведенията за хранене трябва да се осигурят пликчета, в които клиентите могат да вземат вкъщи храната, която не са успели да довършат на място.
По изчисления на правителството разхищението на храна струва на домакинствата 12 млрд.евро годишно, което е около 1% от БВП на страната. В същото време страната има публичен дълг от 135%, а 20% от италианците са безработни. При това сегашните нива на прахосване на храни са необосновано високи, според експертите.
Около 40% от храната годна за консумация в Европа се изхвърля на боклука всяка година. Количеството може да нахрани 200 млн. души, по данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН.