Италианците изхвърлят храна за повече от € 12 млрд.

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

 

Всяка година италианците изхвърлят на боклука храни за повече от 12 млрд. евро. Ако се отчетат загубите по веригата от нивата до масата, стойността на хранителните отпадъци е почти 15 млрд. евро. А това на практика означава, че италианците изхвърлят половината от това, което произвеждат. Ужасяващите цифри огласи аграрикономистът Андреа Сегре, основател на веригата Last Minute Market в Милано, позовавайки се на новите данни в доклада Waste Watcher.

Излишна храна за 1трлн. долара

Стойността на храната, която е произведена излишно в света е около 1 трлн. долара годишно, но тя ще се увеличи до 2,6 трлн. Долара, като се отчетат „скритите” разходи, свързани с водата и въздействието на отпадъците върху околната среда. Страните от Европейския съюз губят около 143 млрд. евро по тези причини, което означава, че всеки гражданин на Европа изхвърля по 173 кг храна годишно.

Как може да намалим обема на хранителните отпадъци?

Сегре съветва да се спазва обикновения бабешки съвет – да се прави списък на покупките, да се използва правилно пространството в хладилника и да се дава на бедните, това което не можем да изядем. В Италия най-икономични са жителите на областта Ломбардия, където 6 от 10 човека редовно си правят списък за покупките, за да избегнат непланираните разходи. 62% пък казват, че никога не изхвърлят храна.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА