Трихинелозните случаи растат с всяка година в България. Това заяви пред „Агрозона“ д-р Николай Лилковски, от Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ). През изминалата година е достигнат исторически прецедент по максимален брой на положителните проби – те са били над 100, което не се е случвало откакто се води статистика у нас.
Най-уязвимите райони са в Югозападна България – Благоевград, Кюстендил, София, Перник и Сливен. През миналата година в Благоевград са регистрирани 25 случая, София – 13, а в Сливен те са били 15. В Пловдив също е отчетена висока бройка – 19 положителни проби.
Основният начин да се зарази прасето с трихинелоза е мършоядството – от труп на лисици, други прасета, чакали. От почвата или от растителна храна няма как да стане заразяване, коментира д-р Лилковски.
Първите симптоми върху човека се появяват още когато трихинелата попадне в червата – около втория ден след консумацията на месото. Характеризира се с гадене, повръщане, стомашни болки, които са общи симптоми и е почти невъзможно да се постави правилна диагноза. Към осмия ден, когато трихинелите проникват в мускулите, се появяват по-характерните признаци – мускулни болки, температура и отток на очите (най-характерния признак).