Испанските фермери в поход към Мадрид, искат мерки срещу растящите разходи

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Вносът на стоки от трети страни е проблем и за тях, както и Зелената сделка

Стотици фермери се насочиха към Мадрид с трактори и друга селскостопанска техника като част от продължаващите протести срещу политиките на Европейския съюз и местните земеделски политики и с настояване за мерки за облекчаване ръста на производствените разходи, предаде Асошиейтед прес.

Протестът в столицата, който е най-големият до момента, след повече от две седмици ежедневни протести в цялата страна, ще включва митинг пред централата на министерството на земеделието.

Организационната група на обединени синдикални организации посочи, че около 500 трактора ще навлязат в Мадрид, а много други фермери ще дойдат с автобуси. Много от тракторите ще трябва да останат извън града заради правителствените ограничения, цитирани от БТА.

Подобни протести се проведоха в целия блок през последните седмици. Фермерите се оплакват, че политиките на 27-членния ЕС по отношение на опазването на околната среда (известни и като Зелената сделка на ЕС – бел. ред) и други въпроси са финансова тежест и правят техните продукти по-скъпи от внасяните в Общността от трети страни.

Испания и Европейската комисия направиха някои отстъпки през последните седмици, но фермерите казват, че те са недостатъчни.

Освен политиките на ЕС, испанските фермери твърдят, че законът, имащ за цел да гарантира, че прекупвачите доставящи на големи супермаркети на едро плащат справедливи цени за стоките си, не се прилага, докато потребителските цени растат.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА