Испания се отдалечи от декарбонизацията и стана най-големият замърсител в Европа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Страната е отговорна за 8% от вредните емисии на континента

Испания се отдалечи от целите за декарбонизация през 2021 г. и увеличи въглеродните емисии с 3%, което прави страната четвъртият най-голям замърсител в ЕС, отговорен за 8% от общите емисии на блока.

Това се съобщава в доклада „Декарбонизацията в Испания 2022“ на Обсерваторията за устойчивост и консултантската компания Grandmother, пише EURACTIV.

Основателят и координатор на Обсерваторията за устойчивост, Фернандо Прието, отбеляза, че през следващите години ще са необходими радикални промени за Испания. В крайна сметка през 2021 г. страната отново се отклони от целите на Интегрирания национален енергиен и климатичен план (ИПНИК). Между 1990 г. и 2020 г. страната е намалила общите си въглеродни емисии само с 8%, в сравнение с Обединеното кралство с 45% и Германия с 42%.

Прието също отбеляза, че много малко компании стоят зад много важна част от глобалното затопляне.

В материала се подчертава, че според целите на ЕС Испания трябва да намали емисиите с 55% до 2030 г. и да се стреми да постигне климатична неутралност до 2050 г. За да постигнат тази цел, индустриалните сектори трябва да се стремят да намалят емисиите с 61% в сравнение с нивата от 2005 г. , докато транспортът, управлението на отпадъците и жилищният сектор, наред с други, трябва да се стремят към намаление с 40%.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements