Иновации и интелигентно земеделие във фокуса на EuroTier

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Разнообразие от дигитални решения за управление на стада, осигуряване на качество и интелигентно земеделие ще бъдат представени на тазгодишното изложение EuroTier в Хановер, Германия. Тенденциите във водещата световна платформа за иновации от всички области на животновъдството ясно се насочват в посока на свързване на различни производители в мрежа. В този процес базираните на камери системи за наблюдение на здравето се конкурират със сензорни системи, свързани с отделни животни.

Съвременното професионално земеделие има голяма нужда от иновации

Иновативните процеси и системи за намаляване на физическото натоварване, които същевременно спестяват време, са много търсени. Активният мониторинг за подобряване на здравето на животните и хуманното отношение към тях, както и намаляване на разходите за здравеопазване е друга тема сред иновациите, които бяха обявени.

Свързването на задвижващи механизми и сензори в мрежа в контекста на автоматизацията, цифровизацията и интелигентното земеделие става все по-важно в оборите. По-специално, подходът между производителите е много търсен там, при което фокусът първоначално се поставя върху прости комбинации сензор/задвижващ механизъм. В идеалния случай синият робот за доене, червеният робот за хранене и роботът за премахване на зелен тор комуникират помежду си и независимо оптимизират работните си процедури. Първоначалните подходи за постигане на това също са сред акцентите на тазгодишното изложение EuroTier.

Дигитализация, управление на стадата и тенденции за осигуряване на качество

Мегатенденцията на „дигитализация в селското стопанство“ става все по-често срещана в животновъдството. Автоматизирани и дигитални решения се обмислят при всеки нов строителен проект в аграрния сектор. Дигитализацията вече си проправя път в над 50% от всички стопанства под формата на роботи за доене, системи за автоматично хранене и системи за контрол на вентилацията. Въпреки това, силно иновативните тенденции са очевидни и в конвенционалната технология за доене. 

Фокусът при управлението на стадата е върху намаляването на натоварването и мониторинга на здравето. Съвременните животновъдни ферми обикновено се сблъскват с непрекъснато нарастващи популации от добитък, докато броят на персонала намалява в същото време. 

Цифровите системи за управление на стадата, включващи сензори на всяка крава за регистриране на здравето, поведението и производителността, стават все по-важни. Въпреки това, една нововъзникваща тенденция се насочва към наблюдение на здравето чрез камери. Това позволява да се намалят разходите и чрез използването на изкуствен интелект (AI) да се интегрират самообучаващи се системи, за да се подпомогне вземането на решения.

Системен подход по цялата верига

Осигуряването на качеството става все по-важно в животновъдството и последващото производство на храни. Преследването на системен подход по цялата верига на стойността е особено важно в този контекст. Особено внимание трябва да се обърне на основните въпроси на ефективността на разходите и устойчивостта при прилагането му.

Представянето на тазгодишните тенденции на EuroTier ясно демонстрира невероятната иновативност на национални и международни компании в животновъдния сектор.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама