От бранша призовават да се купува българско месо
„Ние, свиневъдите, сме в ситуация, в която поради ред фактори имаме рекордно високи цени на фуражите и рекордно ниски цени на месото, поради което генерираме реалистични, доста сериозни загуби. И тъй като на това не се очертава краят, кога се промени пазарната тенденция, защото не се виждат някакви фактори, които могат да променят ситуацията, потърсихме по някакъв начин подкрепа, така че да можем да оцелеем, докато пазарът се обърне, промени се тенденцията и ние сме в състояние да съществуваме нормално. Тук на нас това ни е основния проблем – въпрос на оцеляване“, каза за Агрозона Цветан Илиев, член на УС на Асоциацията на индустриалните свиневъди, които днес бяха на среща с министъра на земеделието Иван Иванов.
Според него представителите на земеделското министерство са наясно в какво тежко състояние се намира браншът и предстои да се търси решение.
Цветан Илиев прогнозира, че вероятно от средствата, които бяха оповестени миналата седмица като допълнителни за помощи към стопаните, ще има и свиневъдите, но все още не е ясно каква ще е сумата. „Ние имаме една одобрена от ЕС мярка за хуманно отношение за животните, по която получаваме компенсации за пропуснати ползи и основно през нея можем да получим някакъв вид подпомагане, така че има някакъв инструмент, въпросът е да се възползваме максимално от него, за да можем да оцелеем“, допълни той.
Свиневъди: Изпълнението на новите изисквания по ОСП няма да е лесно
Вече има индикации, че част от свиневъдите намаляват поголовието на прасета в стопанствата си. По мнението на Илиев обаче това не е нещо голямо.
„Това няма да окаже много голямо влияние на нашия пазар, защото ние сме свързани с европейския пазар, затова когато там има животни и месо в изобилие, ще има и на нашия пазар, ние сме скачени съдове. Докато няма и там някакви съществени редукции на поголовието, засега не се очертава някаква промяна на ситуацията“. Той призова още: „Яжте свинско, докато е евтино, след това може би ще се обърне тренда, но засега по-евтина храна от свинското месо няма, пък то си е и вкусно“.