Глобалните цени на хранителните стоки се повишават за деветия пореден месец през февруари, като най-голямо увеличение има при котировките за захар и растителни масла, съобщава днес Хранителната и земеделската организация на ООН (ФАО).
Индексът на цените на цените, който проследява месечните промени в международните цени на обичайно търгувани хранителни стоки е средно 116.0 пункта през февруари, това е с 2,4% по-високо ниво от предходния месец и 26.5% повече от предходната година.
Индексът на цените на захарта на ФАО се е повишил с 6,4 процента от януари, тъй като производството намалява в ключови страни производителки, както и заради силното търсене на внос от Азия, което предизвиква постоянни опасения относно глобалните доставки.
Индексът на цените на растителното масло на ФАО е нараснал с 6,2%, достигайки най-високото си ниво от април 2012 г. Цените на палмовото, соевото, рапичното и слънчогледовото масло се повишиха.
Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се повиши с 1,7%, воден от международните котировки за износ на масло. Цените на сиренето спаднаха, отчасти поради високите запаси в Съединените американски щати.
Индексът на цените на зърнените култури на ФАО е средно с 1,2% по-висок в сравнение с януари. Цените на соргото се повишават със 17,4% през месеца, движени от продължаващото силно търсене от Китай.
Индексът на цените на месото на ФАО се е увеличил с 0,6%. Това става поради ограничените доставки на говеждо и овче месо в ключови региони за производство. За разлика от това котировките на цените на свинско месо спаднаха, подкрепени от намалени покупки от Китай на фона на големи свръхпредлагания и ръст на непродадените свине в Германия поради продължаващата забрана за износ за азиатските пазари.