ИАЛВ: България е загубила пазари за 20 млн. литра вино заради кризата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Броят на избите у нас обаче расте трайно

Произведените количества вино през 2022 година са 88 млн. литра, което е с един милион по-малко от 2021 г., посочи Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) в Пловдив. Въпреки това обаче броят на опериращите изби у нас се е увеличил, като е достигнал до 358 при 336 през 2021 г.

През 2022 година са внесени 1,95 млн. литра вино, като най-чести доставчици са страни, като Нова Зеландия, ЮАР, Австралия, Чили и Аржентина, посочи Коев.

Общият износ на вино през 2022 г. обаче е намалял до 42 млн. литра. Това са данни на Националния статистически институт и не са до край обобщени, уточни той и допълни, че се опитват да наваксат количествата от преди пандемията, когато сме изнасяли по около 64 млн. литра вино на година.

Според изпълнителният директор на ИАЛВ Красимир Коев се наблюдава увеличение на произведените и реализирани количества ракия, които за тази година са 37,2 млн. литра, с 2,3 млн. повече от предходната, допълни още той.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама