И хранително-вкусовата промишленост призова ЕК да оцени въздействието на стратегиите за храните и биоразнообразието

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

След като фермерската организация Копа-Коджека вече призова Европейската комисия да направи оценка на въздействието на стратегиите “От фермата до трапезата” и за биоразнообразието, това направиха и тринадесет организации  от сектора на хранително- вкусовата промишленост в ЕС. Бизнесът призова Комисията да извърши пълна оценка на въздействието на целите на стратегията “Oт фермата до трапезата“ за използването на селскостопански химикали, преди вземане на политически или обвързващи регулаторни решения.

В отворено писмо коалицията заявява, че подкрепя амбицията на Комисията, залегнала в стратегиите “Oт фермата до трапезата“ и за Биоразнообразието, но настоява за цялостна оценка на целите за селското стопанство. Това е от решаващо значение за определяне на областите, за които  са необходими спешни действия, съпътстващи мерки или подкрепа. Коалицията също така подчертава, че целите, освен последователни в целия Европейски съюз,  трябва да бъдат полезни, измерими, реалистични, постижими, научно обосновани, технически осъществими и икономически устойчиви.

13-те организации подчертават важността на вече постигнатия напредък за рязко намаляване на употребата на пестициди през последните 50 години и на средния процент на използване на активните съставки на хектар с 97%. Коалиацията заявява, че да се запази този напредък и да се постигнат целите на стратегията “Oт фермата до трапезата“, производителите трябва да разполагат с инструменти за осигуряване на продоволствена сигурност и устойчиво производство, като технологии за биоконтрол, реколто-ротационни системи, методи за цифровизация, нови геномни техники и еластични сортове на европейски култури и растения.

Отговорите на предизвикателствата, които предстоят, изискват значителни инвестиции в научни изследвания, иновации и в разработването на нови инструменти в цялата агро-хранителна верига, посочват организациите.

Източник: Министерство на земеделието, храните и горите

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА