10% от брутния вътрешен продукт на страната се формира от хранително-вкусовата промишленост, това каза Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите по време на откриването на 16-тото поредно изложение на хранително-вкусовата промишленост и хотелиетрство в Интер Експо център – София. От днес до 11-и ноември посетителите на ИЕЦ могат да разгледат продуктите на родни и чужди производители в изложенията Булпек, Светът на млякото, Салон на виното, Месомания, Сихре, Интерфуд енд Дринк. При откриването омбудсманът на страната Мая Манолова акцентира, че изложението Булпек се случва за вече 24-и път. По време на председателството на страната на Съвета на ЕС у нас ще се проведе форум за двойния стандарт на храните, каза още Манолова.
Официален старт на изложенията даде зам.-министърът на земеделието и храните Лозана Василева, Тя акцентира, че МЗХГ и БАБХ следят стриктно за спазването на единните стандарти за производство от фермата до трапезата. Иванка Багдатова-Мизова, зам.-изпълнителен директор на Фонд “Земеделие” обърна внимание, че благодарение на усвояването на средства от евро програми българските производители стават все по-конкурентоспособни.
Тази година в изложенията участват над 450 фирми от 80 страни, представящи 4 континента. Обединеното изложение е не само най-големият бизнес форум в хранително-вкусовата промишленост у нас, но и най-големият като цяло. Очакват се над 22 хил. посетители в общо 6-те изложбени зали, разположени на 16 хил. кв метра.