Греков иска поправка за ливадите в полза на животновъдите

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Земеделският министър Димитър Греков предлага ливадите да се ползват само от земеделски производители, които отглеждат животни. Това той поиска да бъде законодателна поправка по време на изслушване в земеделската комисия в Народното събрание по-рано днес. По този начин ще се гарантира законово сигурността на животновъдите, аргументира се той. На заседанието бяха изнесени данни, според които субсидии за ливадите по директните плащания вземат арендатори, които не отглеждат животни, въпреки че законът препоръчва те да бъдат отдавани на фермерите.

От друга страна, Греков изрази мнение, че проблемите със застъпване на площите при очертаване в ИСАК могат да се решат ако законът регламентира договорите между арендатори и собственици на земя да са между 3 и 5 години. Едногодишните договори, според него отварят вратички за измами.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Танева коментира, че от правна гледна точка елиминирането на едногодишните договори е невъзможно. Тя предложи при спор за застъпване да се дадат правомощия на ДФЗ да вземе страната на този, който е заверил договора си нотариално, например. По този начин ще се избегнат безкрайни и дългогодишни дела в съдилищата, които блокират работата на магистратите и възпрепятстват земеделските производители да получават субсидиите си навреме.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА