Професори, журналисти и потребители се обединиха в Гърция, за да основат движението „Приятели на фета сиренето“, чиято основна цел е да промотира гръцкото сирене като защитено с географски произход.
Фета бе обозначено като защитено от Европейския съюз след редица законови промени от други страни-членки. Обозначението обаче важи само вътре в ЕС, но не и извън Стария континент. Потребителската организация EKPIZO заяви, че има притеснения относно международните споразумения като СЕТА, които позволяват на различни държави да използват наименованието „Фета“.
Извън Гърция и в момента се произвежда гръцкото сирене. В началото на месеца ЕК отправи упреци и към Дания за това, че не е спряла незаконосъобразно да използва названието, което е запазено за гръцко бяло сирене. В материала се посочва, че датски компании произвеждат или внасят бяло сирене и го изнасят за трети държави като го наименуват „фета“. Това според европейският регламент е злоупотреба. Продуктът е защитен през 2002 г. от южната ни съседка, а през 2005 г. Германия, Дания и Франция са произвеждали 100 хил. тона фета годишно. За сравнение самата Гърция е правела около 115 хил. т. тона.