Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни, те вече зреят. Средноранните сортове имат по-дълъг вегетационен период от 62-70 дни, а късните сортове са с вегетационен период 70-76 дни. Има и чужди сортове, които зреят по различно време, така че грах започва да се бере в зависимост от сорта от юни.
Беритбата се извършва в техническа зрелост, когато семената са изпълнили чушката и още не са се втвърдили. Това състояние преминава много бързо, често пъти за няколко дни, особено при сухо и горещо време. Качеството на зърната зависи от съотношението на захарта и нишестето. Узряването на зърната зависи от бързото намаляване на захарите и разтворените азотни съединения и с увеличаването на нишестето и неразтворените азотни съединения.
Обикновено се правят 3-4 беритби през всеки 2-3 дни. При сортове, които чушките зреят едновременно, може да се улесни беритбата, като прибирането става еднократно. Растенията се изскубват или покосяват и чушките се обират. От 100 кв.м се получават 80-120 кг зелени бобове. Бере се своевременно, когато бобовете са добре оформени, но зърната не са втвърдени. Трябва да се знае, че техническата зрелост на зърната трае 2-3 дни при ранните и средноранните сортове и 3-5 дни при късните.
Засейте отново
Искате ли да берете през летните месеци зелен грах, може и сега да го засеете. Ще трябват обаче редовни поливки. По-добре е да засявате и зеления фасул на няколко пъти, така по-продължително време ще го готвите пресен. На засетия през май дайте азотен тор. Ако времето се засуши, особено когато започне да цъфти, обилно полейте. Щом забележите, че листата жълтеят, въпреки, че сте полели, значи е нападнал акар. Напръскайте с акарициди.