Година на рецесия и много фалити очакват в сектор Млечно говедовъдство

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Да се ремонтира спешно Стратегическия план, за да се изготвят нови методологии за пресмятане на ставките, настояват производителите на мляко

Очакваме година на рецесия. Такава прогноза за 2023 г. направи почетния председател на Съюза на животновъдите в България Пенка Христова. Очакват се трудности в Стратегическия план и животновъдите най-вече силно се надяват да бъде отворен и преправен, защото в това състояние много трудно ще се работи по него.

Според Христова в бранша има индикации, че се работи по Стратегическия план, трябва да се направят нови методологии за пресмятане на ставките. „Освен тях е необходимо да се прехвърлят средства от едни в други екосхеми, тъй като виждаме голямо несъответствие на суми и подпомагания. Очаквани много работа още от първия работен ден“, каза още тя.

От бранш Млечно говедовъдство се надяват на качествено и разумно преразпределение на база разходи и преходи. „Това ще бъде новата методология и технологичните карти, които чакаме. Дали сме предложения във връзка с технологичните карти, по тях ще бъде смятано едно-въдство колко разходи има, какви приходи, какви данъци се внасят в хазната и на базата на тези неща ще трябва да се регулират всички ставки. Очакваме справедливо разпределение“, категорична е Христова.

„Количеството на млякото намалява с всеки изминал ден, във връзка с увеличението на хората на планетата, наистина ще видим големи трудности. На борсите продължават да се търсят млечни продукти, като цената им се вдига, докато цената на млякото пада драстично“, сподели още почетния председател на Съюза на Животновъдите в България. Тя е убедена, че очакваната рецесия ще ни наложи много фалити и преобразуването на цели бизнеси. А това ще се отрази и на храненето на хората. Те нямат средства да си купят млечни продукти и започват да ги заместват с друга храна. Според нея обаче преработвателите едва ли ще имат недостиг на суровина, като се отчете, че млякото се замества с допълнителни добавки. Водата и допълнителните добавки ще останат в млечните храни, това е тъжната равносметка на Пенка Христова.

Имаме колеги, които затвориха миналата година фермите си, а други, които се занимават и със зърнопроизводство, се отказаха от животните си и предпочетоха да останат само с растениевъдството. Те избират да продават зърното си, вместо да отглеждат животни.

За да си покрият разходите по производството и да остане минимална печалба, производителите на овче мляко търсят изкупна цена 2.80 лева за литър, а за кравето е нужно да се изкупува на поне 1.80 лв./л. При биволското цената също трябва да е висока, производителите от този сектор искат 2.50 лв./л, но това е изключително ниска цена като се отчетат разходите им.

Към 2025 г. млечните крави ще намалеят до 190 хиляди глави, но експертите от САРА предвиждат намалението при производството на мляко да е по-умерено, поради увеличение на продуктивността. Освен това от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство очакват за тази година поголовието от млечни крави да падне до 202 хил. глави, като година по рано в оборите сме имали 214,9 хил.броя. Намаление при млечните овце също се предвижда, като техният брой се прогнозира да се понижи до 1,01 млн. глави, а година по рано е бил 1,053 млн.броя.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА