Глоба вместо смърт за животни, превозвани без документи

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Парична санкция да се налага при превозване на животни без документи и умъртвяването им да е само при повторно нарушение и при условие, че е нарушен здравният им статус и представляват заплаха за разпространение на зоонози, това предвиждат промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, внесени за разглеждане в Народното събрание. При първо нарушение ще се издава писмено предупреждение за определен срок, сред който ще се налага парична санкция. При повтаряне на нарушението, животните да се отнемат в полза на държавата, предвиждат промените.

Припомняме, че в края на декември шест безстопанствени коня в Ловеч бяха умъртвени, тъй като били без надзор и без задължителната индентификация.

При нарушения при животни, от които се добиват суровини и храни, също ще се налага парична санкция според вида, породата и селекционното ниво на животното, вместо то да бъде отнето в полза на държавата или насочено към кланица.

Да се възстанови дейността на Фонда за зоопрофилактика, предлагат също така депутатите. “Това е крайно необходимо и социално справедливо за своевременното обезщетяване на собствениците на животни при екстремни ситуации, а не да чакат месеци и години, и БАБХ да отделя средства от оскъдния си бюджет.”, казват още вносителите в мотивите си. Такъв фонд е имало у нас повече от 100 години и е закрит през 1999 г.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама