Галина Пейчева: Целите на новата обща селскостопанска политика в Европа са неразумно амбициозни

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути
Всеки промяна в земеделската политика, която не се консултира с истинските земеделци, води само до проблеми както за производителите, така и за потребителите, заяви в интервю за БНР земеделския производител Галина Пейчева.
За амбициозните цели на новата обща селскостопанска политика в Европа се говори отдавна. За Галина Пейчева обаче те са неразумно амбициозни.
“Ние поставяме едни цели, но път и механизъм за тяхното постигане няма.  Земеделският бизнес, агросекторът, функционира като всеки друг бизнес и ако ние имаме само намаляне на рентабилността, производителността и резултативността, без компенсационен механизъм, ние просто ще бъде неконкурентоспособни”, коментира Пейчева в интервю за БНР.
Проблемът е общ за всички европейски страни, призна тя, но добави, че той е решен в другите държави по различен начин. Според нея разликата се задълбочава.
“Когато един бизнес не може да функционира, защото той няма ресурса да работи, той приключва”.Пейчева подчертава, че земеделските стопани в момента са доста притеснени.
“Нашата продукция поевтиня 100% спрямо миналата година. В един момент ние сме произвели 100% по-евтина пшеница с 50% по-скъпи ресурси. Това колко време може да бъде издържано? Това със сигурност ще се отрази на сектора много сериозно. Ще доведе до задлъжнялост, ще доведе до фалити”.
Проблемът е общ за всички фермери – няма значение дали обработват земя или отглеждат животни, категорична бе Галина Пейчева. Според нея грижите на фермерите изглеждат различно, гледани от висотата на чиновническите бюра в Брюксел.
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА