Гайдари ще се надсвирват благотворително в София в началото на септември

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Благотворителен музикално-културен спектакъл и 4-тото гайдарско надсвирване “Златна българска гайда” ще се проведе на 3-ти и 4-ти септември в Южен парк на Голямата поляна, София. Организатори на събитието са фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“ и сдружение “ДЕЦА С ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ”.

В първия ден от празника ще има възстановка на избухването на Априлското въстание и изпращането на Кървавото писмо, както и конкурс “Народен готвач на България”. Във втория ден от феста – на 4 септември, започва опитът за рекорд за най-голямата лютеница, приготвена в една тава.
Програмата на фестивала включва:

03.09.2016г.
Начало 10.00 ч.
Сутринта ще се представят млади и стари гайдари, свирещи на джура и каба гайда. Жури от техни колеги ще избере най добрите майстори.

Представители на Клуб Традиция Копривщица, ще направят възстановка на избухването на Априлското въстание и изпращането на Кървавото писмо.

По обяд ще започне Национален конкурс „Народен готвач на България“. Любители готвачи ще приготвят автентични български ястия със стари съдове на жив огън. Всеки претендент за „Народен готвач на България“ ще трябва сам да си запали огъня на специално отредено място. Всички ястия ще бъдат продадени благотворително, а жури ще бъде публиката.

За малките моми и юнаци „Музея на хляба и традиционните храни“ ще организира работилница „Нарисувай ми питка“. За първи път ще покажем как се рисува с Хлебна боя върху „Жив тракийски хляб“

В късният следобед ще започне концерта на майсторите гайдари.

От 18.00 ч. концерт на Гуна Иванова и надиграване на голямото хоро

На заник слънце, нестинари ще пресъздадат Нестинарско шествие и Нестинарско хоро с ходене по жарава.

В рамките на фестивала, ще се представи Пътуващ фермерски БАЗАР „Исторична и здравословна храна“ България. Фермери и малки производители ще представят автентични и непознати храни. В Юнашката кухня ще се приготвят забравени бабини рецепти на живо.

Всички предварително записани участници ще опитат безплатно Юнашкия кебап, приготвен в Юнашкия тиган на България.

04.09.2016г.

Рано сутринта, ще започне “Трети Балкански рекорд за Най-голямата лютеница приготвена в една тава. 1650 кг.” Български домати, чушки, моркови и патладжани ще бъдат смлени на място и ще бъдат приготвени на жив огън в Юнашката тава.

В 11.00 ч стартира Национален конкурс за детска рисунка „Бабо, направи ми баница“

На обяд ще започнат серия от надяждания с Гореща Домашна лютеница направена на място.

Първа серия. Надяждане за деца със сладка Домашна лютеница „Кулинарен историк“ намазана на порязници.
Втора серия: Надяждане с участието на мама или тате. По изключение ще допуснем и някоя и друга баба или дядо.
Трета серия: Юнашко надяждане с Върло люта лютеница „Юнашка целувка“ В юнашкото надяждане не се допускат малолетни и непълнолетни.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА