По-високо съдържание на опасни вещества се отчита в брашното, овесените ядки и хляба сравнено с необработеното зърно, показва доклад
Широко разпространената употреба на пестициди в селското стопанство е повод за обществено безпокойство поради въздействието му върху човешкото здраве и околната среда. Истинската степен на този проблем обаче остава до голяма степен скрита от потребителите, пише в доклад на Foodwatch на тема „Тъмната страна на зърното“. Докладът се фокусира върху широкото използване на пестициди в производството на зърнени култури, област, която често остава на заден план в сравнение с проблема за пестицидите в плодовете и зеленчуците.
Докладът представя цялостен анализ на използването на пестициди в производството на зърнени култури. Той включва преглед на тестове, проведени върху зърнени култури, брашно и хляб в целия ЕС, разкривайки, че 37% от всички проби съдържат остатъци от 65 различни пестицида.
Приблизително на 50% от обработваемата земя в Европа, възлизаща на общо 52 милиона хектара, се отглеждат зърнени култури като пшеница и царевица. Всеки хектар зърнени култури с обработва с 4-6 пестицида през вегетационния период, показват изчисленията на Foodwatch. Данните в изследванията показват, че пшеницата и ечемикът генерират 45% от употреба на пестициди в Германия и повече от 60% от кумулативно третираната площ, а пък във Франция от 66,5 милиона третирания с пестициди над 50% насочени към зърнени култури, като пшеница, ечемик и тритикале.
30% от пробите отчитат съдържание на пестициди
Анализ на Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) на публични тестове за остатъци на пестициди в зърнените култури показва, че 1/3 от пробите съдържат един или повече пестицида. Разпространението на остатъците от пестициди варира значително сред различните видове зърно и продукти – от 10% в проби от пшеница и ръж до близо 90% в пшеничен хляб и кифлички.
По-високо съдържание се отчита в брашното, овесените ядки и хлябът сравнено с необработеното зърно.
От 2234 изследвани проби в 1215 са открити остатъци от 65 различни пестицида. От тях 18 остатъчни вещества в 14 проби превишават максималната норма.
Отговорността на веригите
Търговските вериги също имат отговорност в търсенето на устойчиви начини на производство, коментират в доклада си от Foodwatch. Изследване на 20 търговци на дребно в Германия, Франция, Холандия и един търговец на дребно в Швейцария
разкрива, че търговците на дребно често рекламират етикети и програми свързани с биоразнообразието, особено в Германия, до до известна степен в Холандия и по-малко във Франция. Нито един от анализираните търговци на дребно обаче няма стратегия за биоразнообразие, която да обхваща производството на зърнени култури. Единственият търговец на дребно с програмата за зърно без пестициди изглежда е Migros в Швейцария, както и пекарната Maurer в Германия, която се е утвърдила като пионер в насърчаването на устойчиви земеделски практики без пестициди.
Устойчивото производство на зърно без пестициди обаче е възможно. За това работят и основните стратегически документи на ЕС, които са в областта на производството на храни и биоразнообразието. Кога обаче тази статистика ще се промени, е въпрос на политика на всяка една държава членка.