Foodwatch: В 1/3 от зърното в ЕС се съдържат остатъци на пестициди

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

По-високо съдържание на опасни вещества се отчита в брашното, овесените ядки и хляба сравнено с необработеното зърно, показва доклад

Широко разпространената употреба на пестициди в селското стопанство е повод за обществено безпокойство поради въздействието му върху човешкото здраве и околната среда. Истинската степен на този проблем обаче остава до голяма степен скрита от потребителите, пише в доклад на Foodwatch на тема „Тъмната страна на зърното“. Докладът се фокусира върху широкото използване на пестициди в производството на зърнени култури, област, която често остава на заден план в сравнение с проблема за пестицидите в плодовете и зеленчуците.

Докладът представя цялостен анализ на използването на пестициди в производството на зърнени култури. Той включва преглед на тестове, проведени върху зърнени култури, брашно и хляб в целия ЕС, разкривайки, че 37% от всички проби съдържат остатъци от 65 различни пестицида.

Приблизително на 50% от обработваемата земя в Европа, възлизаща на общо 52 милиона хектара, се отглеждат зърнени култури като пшеница и царевица. Всеки хектар зърнени култури с обработва с 4-6 пестицида през вегетационния период, показват изчисленията на Foodwatch. Данните в изследванията показват, че пшеницата и ечемикът генерират 45% от употреба на пестициди в Германия и повече от 60% от кумулативно третираната площ, а пък във Франция от 66,5 милиона третирания с пестициди над 50% насочени към зърнени култури, като пшеница, ечемик и тритикале.

 

30% от пробите отчитат съдържание на пестициди

Анализ на Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) на публични тестове за остатъци на пестициди в зърнените култури показва, че 1/3 от пробите съдържат един или повече пестицида. Разпространението на остатъците от пестициди варира значително сред различните видове зърно и продукти – от 10% в проби от пшеница и ръж до близо 90% в пшеничен хляб и кифлички.

По-високо съдържание се отчита в брашното, овесените ядки и хлябът сравнено с необработеното зърно.

От 2234 изследвани проби в 1215 са открити остатъци от 65 различни пестицида. От тях 18 остатъчни вещества в 14 проби превишават максималната норма.

 

Отговорността на веригите

Търговските вериги също имат отговорност в търсенето на устойчиви начини на производство, коментират в доклада си от Foodwatch. Изследване на 20 търговци на дребно в Германия, Франция, Холандия и един търговец на дребно в Швейцария

разкрива, че търговците на дребно често рекламират етикети и програми свързани с биоразнообразието, особено в Германия, до до известна степен в Холандия и по-малко във Франция. Нито един от анализираните търговци на дребно обаче няма стратегия за биоразнообразие, която да обхваща производството на зърнени култури. Единственият търговец на дребно с програмата за зърно без пестициди изглежда е Migros в Швейцария, както и пекарната Maurer в Германия, която се е утвърдила като пионер в насърчаването на устойчиви земеделски практики без пестициди.

Устойчивото производство на зърно без пестициди обаче е възможно. За това работят и основните стратегически документи на ЕС, които са в областта на производството на храни и биоразнообразието. Кога обаче тази статистика ще се промени, е въпрос на политика на всяка една държава членка.

Зърното бележи слабо поевтиняване на световните борси

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА