“Фестивал на Бялата жътва – за земята, добруджанеца и хляба” ще възроди традиции в прибирането на реколтата

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Събитието ще се проведе на 18 юни 2022 г. от 17 ч. в Градски тренировъчен стадион, гр. Тервел

“Фестивал на Бялата жътва – за земята, добруджанеца и хляба” в Тервел ще възроди традиции в прибирането на зърнената реколта, съобщиха от Националното сдружение на общините в България.

Във фестивалния ден в парка в Тервел ще бъдат изработени арт инсталации от бали слама, а децата ще се забавляват в сламен лабиринт. Атракция ще бъдат и фигури на животни, изработени от стъбла на пшеница, ечемик и ръж. Фолклористи ще направят възстановка на ритуала “Зажънване”, а клубове за народни танци от региона и страната ще изнесат концерт, разказват за инициативата от общината.

Старите земеделски традиции ще оживеят и на фестивала “Пролетници за сита зима” в Крушари

Там деца и възрастни ще посветят живи картини, игри, ритуали на слънчогледа, царевицата и тиквите, които осигуряват голяма част от поминъка на хората в региона.

Целта на публичното събитие е да се популяризира дейността на МИГ, местното културно наследство и традиции на територията, чрез провеждане на празника Фестивал на „Бялата жътва“ за Земята, добруджанеца и хляба.

В организирания  „Отворен офис на открито“ ще се предоставят информационни материали и информация за дейността на МИГ Тервел – Крушари.

Изложение на местни продукти

Празникът включва палитра от събития на открито. Ще се организира изложение на местни продукти „Произведено в Тервел“, кулинарни конкурси, забавни игри и веселие, много песни и танци, изненади и специални ефекти. Всички участници ще получат награди от рекламни материали на МИГ Тервел – Крушари. Във фестивала ще вземат участие местни и гостуващи изпълнители и художествени състави.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА