Фермери в Лудогорието модернизират стопанствата си с евросредства

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Земеделски производители от Разградска област продължават да преструктурират и развиват наличните материални мощности на стопанствата си с европроекти.

Общо 28 проекта в Лудогорието, които надграждат и допълват инвестициите, направени по Мерки 4.1, 4.2 и 6.3 от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., са подкрепени по Приоритетна ос „Устойчиво земеделие”, процедура „Инвестиции в технологична и екологична модернизация” с финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Шест от стопанствата са в сферата на зърнопроизводството и зеленчукопроизводството, 7 са свързани с отглеждането на трайни насаждения – овощни градини, а 15 са животновъдни ферми.

Общата стойност на инвестициите е в размер на 13 489 464 лева, от които безвъзмездната помощ е 6 744 732 лева, а останалата част – собствено участие на бенефициентите.

Закупената нова техника е с цел екологична модернизация за опазване на компонентите на околната среда, намаляване на вредните емисии и автоматизация на процесите на управление, контрол и мониторинг.

Сред проектните дейности са доставка на машини и съоръжения, свързани с обработка на почвата и обслужване на стопанствата – GPS навигационни системи и автопилоти за прецизно автоматично управление на тракторите и инвентара, внедряване на последни поколения технологични решения за отглеждане на едро- и дребно- преживни животни, обработка на почвата, торене, растителна защита, бране и прибиране на реколтата и защитни системи за овощните градини.

В някои от проектите са предвидени инвестиции за изграждане на фотоволтаични системи с батерии за собствени нужди, които ще подобрят енергийната ефективност на стопанствата.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама