ФАО: Свързаните с храни емисии все повече не са от селското стопанство

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Транспортирането на храните се превръща във все по-голям производител на емисии на парникови газове и отдавна е изпреварил тази на фермите. Това сочи ново проучване на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

Фактори, които нямат нищо общо със селскостопанските дейности и промените в земеползването, вече са отговорни за повече от половината от емисиите на въглероден диоксид от агрохранителния сектор в развитите региони. А в развиващите се страни техният дял се е увеличил повече от два пъти през последните три десетилетия.

Съответно веригата за доставка на храни е на път да изпревари селското стопанство и използването на земята като най-големите емисии на парникови газове от селскостопанския и хранителния сектор. Причината е, че преработката на храни, опаковането, транспортирането, търговията на дребно, потреблението в домакинствата, изхвърлянето на отпадъци и производството на торове нарастват бързо, казват от ФАО.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА