Транспортирането на храните се превръща във все по-голям производител на емисии на парникови газове и отдавна е изпреварил тази на фермите. Това сочи ново проучване на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO).
Фактори, които нямат нищо общо със селскостопанските дейности и промените в земеползването, вече са отговорни за повече от половината от емисиите на въглероден диоксид от агрохранителния сектор в развитите региони. А в развиващите се страни техният дял се е увеличил повече от два пъти през последните три десетилетия.
Съответно веригата за доставка на храни е на път да изпревари селското стопанство и използването на земята като най-големите емисии на парникови газове от селскостопанския и хранителния сектор. Причината е, че преработката на храни, опаковането, транспортирането, търговията на дребно, потреблението в домакинствата, изхвърлянето на отпадъци и производството на торове нарастват бързо, казват от ФАО.