Евростат: България има най-евтините пасища, рентата у нас – с 20% по-висока за година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Статистическата агенция на ЕС представи обобщени данни за страните-членки за 2022 г.

През 2022 г. средната цена на 1 хектар (10 декара) обработваема земя в Европейския съюз е била 10 578 евро. Средната покупна цена на обработваемата земя е била 45 пъти по-висока, отколкото средната цена, която получават собствениците, отдали под аренда земите си – 233 евро на хектар, сочат данни на Евростат, статистическата агенция на ЕС.

Сред 21 страни от ЕС, за които има налични данни, средната цена на 1 хектар обработваема земя варира от 3700 евро в Хърватия до 233 230 евро в Малта. Ограничената наличност на земеделска земя в малката островна държава, както и употребата ѝ за алтернативни цели, повишава цените.

В три страни от ЕС са регистрирани особено значителни регионални вариации в цените на обработваемата земя: Нидерландия, Гърция и Испания. През 2022 г. най-изгодно са се продавали обработваеми земи в шведските региони Горен Норланд и Централна-Северна земя – съответно 2041 и 2437 евро на хектар.

 

Почти навсякъде в ЕС обработваемата земя е по-скъпа от пасищата

Средната цена на хектар обработваема земя в ЕС е била с около 2200 евро над средната цена на хектар пасища през 2022 г., като изключение от тенденцията прави само Люксембург.

Постоянните пасища в ЕС са били най-евтини в България, като средно 1 хектар се е продавал по 1887 евро през 2022 г. Това е почти четири пъти по-малко от цената на 1 хектар обработваема земя в страната ни (7303 евро).

Средната цена за отдаване под аренда на обработваема земя в България през 2022 г. е била 320 евро на хектар, или с почти 20 на сто повече спрямо 267 евро през 2021 г. Разгледано по региони, най-високи са били цените за аренда в Североизточен регион (478 евро на хектар), Северен централен регион (383 евро на хектар) и Северна и Югоизточна България (320 евро на хектар), а най-ниска в Югозападния регион (177 евро на хектар).

В същото време средната цена за отдаване под аренда на обработваема земя постоянни пасища в България е била 134 евро на хектар и варира от 194 евро на хектар в Северозападния регион до 88 евро на хектар в Югозападния регион.

 

Средни цени на договорите за аренда са най-евтини в Словакия

В рамките на ЕС средните цени на договорите за аренда за обработваема земя и/или постоянни пасища е 199 евро на хектар, като варира от 57 евро на хектар средно в Словакия до 843 евро в Нидерландия.

Най-големи суми по договори за аренда са получавали собствениците на земи в нидерландския регион Флеволанд (1764 евро на хектар), следван от Канарските острови в Испания (1136 евро на хектар) и Атика в Гърция (1048 евро).

Най-ниски са били цените на договори за аренда в изброените по-горе региони в Швеция (24 евро на хектар за всеки).

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА