Европейската комисия обмисля връщане на митата и квотите върху земеделските продукти от Украйна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Това ще бъде една от темите по време на срещата между ЕС и Украйна на 3 февруари

Европейската комисия обмисля възможността за преразглеждане на решението за спиране на митата и квотите върху украинския износ на селскостопански хранителни продукти през следващите седмици.

Това решение беше взето след оплаквания от страните-членки на съюза за увеличаване на селскостопанското производство, което поставя фермерите в ЕС в неизгодна позиция, пише Euroactiv.

Отбелязва се, че през юни 2023 г. е планирано да се преразгледа решението на законодателите на ЕС за спиране на митата и квотите за внос на селскостопански продукти от Украйна. Европейската комисия обаче вече се мобилизира, за да преразгледа това споразумение в отговор на „нарастващия натиск“ от страна на държавите-членки на фона на успеха на „пътищата на солидарност“, каза събеседник, присъствал на подготвителна среща на 23 януари преди срещата на ЕС по земеделие министри.

„Комисията се опитва да потуши опасенията относно притока на зърно от Украйна. ЕК подчерта, че е наясно и има предвид въздействието на така наречените „коридори на солидарност“ на ЕС при увеличаване на износа на зърно от Украйна към съседни страни като Румъния и Полша. Например още през септември румънските зърнопроизводители предупредиха, че напливът на украинско зърно чрез инициативата ги тласка към ръба на фалита, докато наскоро подобни оплаквания се чуха и от други съседни страни, като Полша“, пише изданието.

Изпълнителният орган на ЕС ще обсъди това през следващите седмици, отбеляза събеседникът, като добави, че предстоящата среща на върха Украйна-ЕС, която ще се проведе на 3 февруари, ще бъде „възможност“ да се обсъди сътрудничеството и подкрепата на ЕС за страните.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА