Европа яде все повече риба, уловите намаляват с всяка година

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Въпреки поскъпването на рибата в Европа, домакинствата харчат все повече пари за продукта. Разходите за риба и морски дарове поддържат възходяща тенденция, достигайки 59,3 милиарда евро през 2018 г., като домакинствата на почти всички страни от ЕС харчат повече, отколкото през 2017 г. Потребителските цени се увеличават средно с 3% годишно от 2009 г. до 2018 г., по-висок темп на растеж от месото и храната като цяло.

Негативна обаче е тенденцията при улова, който намалява с всяка година. Съответно, предлагането на риба и морски дарове е все по-малко. Вътрешното търсене се задоволява главно чрез внос. Коефициентът на самодостатъчност на ЕС, който измерва капацитета на държавите-членки на ЕС да задоволят търсенето на собствено производство, достигна 43% през 2017 г. – в съответствие със средногодишния за 10 години.

Очевидното потребление на риба и морски дарове в ЕС беше оценено на 24,35 кг на глава от населението през 2017 г., с половин килограм по-малко в сравнение с 2016 г. Продуктите, уловени от дива природа, представляват три четвърти от общото количество.

 

Аквакултурите достигат 10-годишен връх

 

Продукцията от аквакултури в ЕС достигна 10-годишен връх от 1,37 милиона тона през 2017 г. със стойност 5,06 милиарда евро. В сравнение с преди 10 години обемът нараства с 11%. Стойността почти се е удвоила, поради увеличеното производство и цените на някои видове, като сьомга и морски бас.

 

Търговски дефицит в ЕС за рибарство и продукти от аквакултура

 

Търговията с риба и морски дарове в ЕС, която обхваща търговските потоци със страни извън ЕС и обмен между държави-членки, достигна 59,53 милиарда евро през 2018 г., което представлява 74% ръст от 2009 г. Все пак ЕС има дефицит на търговския баланс от повече от 20 милиарда евро. От 2009 г. до 2018 г. общата стойност на износа и вноса извън ЕС се увеличава съответно с 93% и 65%. Търговските потоци в рамките на ЕС нараснаха със 79%.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА