Европа очаква с 5% по-голяма реколта от зърнени култури

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

ЕК: Вносът на зърно ще намалее с 35% през сезон 2023/24

Въпреки очаквания спад в площите със зърнени култури в ЕС през 2023/24 г. (-1%) и намален растеж на добива поради времето през пролетта, производството на зърнени култури в ЕС трябва да бъде 5% по-високо, се отбелязва в доклад за пазара на европейски земеделски продукти на ЕК.

Въпреки че ръстът на добива на зърнени култури може да бъде по-нисък от очакваното, доходността все още може да бъде с 6% над нивата от 2022/23 г. и с 2% над нивата средно за 5 години. Благодарение на по-високото вътрешно производство и текущо подобрение на логистиката, улесняващо транзита на украинско зърно за своите традиционни пазари извън ЕС, вносът може да намалее с 35%, сравнено с високото ниво наблюдавано през 2022/23 г. Очаква се да намалее вносът на мека пшеница (-57%), царевица (-33%) и ечемик (-25%), докато вносът на твърда пшеница може да се увеличи (+30%).

Износът на зърнени култури от ЕС може да нарасне с около 6%, малко повече средната стойност за 5 години, докато износът на твърда пшеница може да бъде по-ниска (-22%, предвид ограничената очаквана наличност).

Със стабилна употреба на фураж общата употреба на зърнени култури в домашни условия не се очаква да се промени съществено през 2023/24 г., с изключение на 2% увеличаване на използването на зърнени култури за промишлени цели (напр. биогорива), възстановяващи се от ниските нива през миналия сезон.

Въпреки по-високите запаси в сравнение с предходната година, очакваното възстановяване на производството за повечето зърнени култури, по-нисък внос, по-висок износ и леко нарастващата вътрешна употреба, прогнозите сочат, че запасите на зърно в ЕС може да намалеят с около 1% през 2023/24 г.

 

Четете още:

ЕС търси възможности за превоза на повече украинско зърно със сухопътен транспорт

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА