Еврокомисията обсъжда отпадане на ДДС върху ветеринарните ваксини

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Европейската комисия потвърди, че работи върху идеята да разреши на страните членки да премахнат ДДС върху всички ваксини, използвани за ветеринарни цели. Това съобщи първият заместник-председател на Европейския парламент Мейрийд Макгинес, цитирано от Agriland.

В писмено запитване до Европейската комисия Макгинес, която е евродепутат от Ирландия, е попитала дали ДДС за стандартните ваксини, което в момента в Ирландия е 23%, може да бъде отменено, докато няма ДДС за ваксините, които се приемат орално.

Превенцията е по-доброто решение, отколкото лечението на болестите и програмите за ваксинация са част от стратегията за превенция. Добрите практики за грижа, добрата хигиена и качествената грижа за жизнената среда също са важни, се казва в писмото на Еврокомисията. Антибиотиците не могат да компенсират недостатъците в тази област.

Комисията е определила общо ДДС от минимум 5% за доставката на фармацевтични продукти за ветеринарни цели, които включват ваксини.

Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент призова научните изследвания за нови антимикробни препарати да бъде по-добре координирано в глобален мащаб. Това включва изследванията за повишаване на защитните сили на животните. Комисията препоръчва също имунизацията на животните, като посочва, че тя може да бъде ефективен начин за защита от болести.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама