ЕС забрани продажбата на инсектициди с хлорпирифос

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Европейският съюз не поднови разрешението за продажба на продукти за растителна защита съдържащи химичното съединение хлорпирифос. Така от 1 януари 2020 г. употребата на препарати съдържащи това активно вещество ще бъде забранена.

Хлорпирифосът се използва главно в овощарството и особено в отглеждането на цитрусови плодове, като действа предимно срещу насекоми. Агенцията за безопасност на храните на ЕС (EFSA) обаче счита, че хлорпирифос има “потенциални генотоксични и неврологични ефекти” за човешките ембриони и за кърмачетата. Изследване на университета в Колумбия заключава, че децата, изложени на хлорпирифос в утробата, имат по-нисък коефициент на интелигентност или дефицит на вниманието.

Хлорпирифос от години вече не се използва в по-голямата част от страните в Европейския съюз, но инсектициди с това химично съединение продължават да се ползват в градините в Южна Европа и в трети страни, от където плодовете се внасят свободно в ЕС, предава tagesschau.de.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements