ЕС регистрира спад в производството на говеждо месо

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Производството на говеждо месо в Европейския съюз е намаляло с 1% през първите осем месеца на годината, достигайки общо 4,4 милиона тона, предаде Euromeatnews.

Ирландия е основният фактор, допринасящ за този спад, отбелязвайки намаление от 8% в сравнение със същия период преди година, въпреки че Германия, Полша и Белгия също отчитат спад в производството на говеждо месо.

Испания, от друга страна, показва забележимо увеличение на производството с 6%

Цифрите за най-големия производител на говеждо месо в ЕС, Франция, остават почти непроменени през годината. Заклани са 14,9 милиона говеда и телета, почти без разлика  спрямо същия период преди година. Европейската комисия прогнозира, че клането на едър рогат добитък ще се увеличи през втората половина на годината, като се има предвид притеглянето на високите цени на добитъка и все по-скъпите разходи за фураж. Общото годишно производство се прогнозира да отбележи спад от -0,5% в сравнение 2020 г. През 2022 г. се очаква производството да се свие допълнително.

Увеличен износ

Износът на говеждо месо от ЕС за периода януари-август 2021 г. нараства с 1% до 137 000 тона, движен от високото търсене от Норвегия и Босна и Херцеговина. Япония, Филипините и Хонконг също са допринесли за повишения износ.

Междувременно вносът е намалял с 12%, възлизайки на общо 298 000 тона. Това до голяма степен се дължи на по-малкото говеждо месо, внесено от Обединеното кралство. По-малки пратки също са изпратени от Аржентина и Австралия, докато повече говеждо месо е внесено от Уругвай.

Очаква се търговията с говеждо месо в ЕС да се възстанови до края на годината, тъй като се предвижда растежът на износа да продължи, а пазарите на хранителни услуги в ЕС се отварят отново и изискват повече вносно говеждо месо.

Въпреки това, последните мерки за COVID-19 и новите блокирания в някои райони може донякъде да променят тази прогноза.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА