В третото издание на проекта #EUChooseSafeFood през 2023 г. участват 16 страни в Европа
Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) стартира нова комуникационна кампания в подкрепа на информираните решения при избора на храни в България. Целта на кампанията #EUChooseSafeFood е да помогне на гражданите да мислят критично, когато всекидневно решават какви продукти да консумират. Проектът предоставя практична и лесно достъпна информация за потребителите – от помощ при четене и разбиране на етикетите на храните до съвети за приготвяне и съхранение на храни. В България фокус ще бъде поставен върху добрата хигиена на храните и здравето на пчелите, но кампанията обхваща много и различни теми като намаляване на загубата на храни, алергените, хранителните добавки, болести, свързани с храненето, замърсители, новите храни, опаковките, добавките и благосъстоянието на животните.
Според ЕОБХ европейските граждани са едни от най-добре защитените и информирани потребители в света по отношение на храната, която консумират. Чрез системата на ЕС за безопасност на храните се гарантира правото на всеки европейски гражданин да знае как се произвежда, преработва, опакова, етикетира и продава консумираната от него храна. Като част от тази система учени от целия ЕС правят преглед на научните данни и изследвания, за да оценяват рисковете, свързани с храните. Това гарантира, че продуктите на европейските пазари и в магазините са безопасни.
Системата на ЕС за безопасност на храните е изградена въз основа на научни становища, предоставени от ЕОБХ в тясно сътрудничество с националните органи за безопасност на храните в цяла Европа. ЕОБХ работи с водещи учени от ЕС и извън него, които правят анализи и оценки и изготвят становища въз основа на последните доказателства за безопасността на отделните храни, както и дали те представляват риск за потребителите.
Освен по отношение на безопасността на потребителите, тази научна дейност е важна и за предпазване на животните и околната среда от всякакви рискове, свързани с хранителната верига. ЕОБХ, държавите членки и лицата, отговорни за вземането на решения в институциите на ЕС, работят в тясно сътрудничество с други национални партньори, международни организации, производители, потребителски организации и други групи на гражданското общество, за да имат възможност европейските граждани да направят информиран избор относно храните и спокойно да се наслаждават на храната.
В третото издание на проекта #EUChooseSafeFood през 2023 г. участват 16 страни в Европа: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Северна Македония.
“ЕОБХ работи с национални органи по безопасност на храните и учени от цяла Европа, за да гарантира, че храните са безопасни, здравословни и устойчиви. Кампанията #EUChooseSafeFood обвързва науката за безопасността на храните с храните на нашата трапеза, като дава възможност на потребителите да правят добър избор и да имат по-добри познания. Много се радвам, че кампанията все повече се засилва, като тази година за участие се регистрират повече национални партньори от всякога”, сподели изпълнителният директор на ЕОБХ Бернард Урл.