Откриха недокосвано от хора находище на защитено растение в Русенско

Диляна Сувариева
Диляна Сувариева
2 Минути

Експертите по биологично разнообразие са записали GPS координати на находището на застрашения растителен вид Вълнестоцветно сграбиче в района на Русе.  Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите след проверка на терен за спазване на режимите в най-новата обявена през 2018 г. защитена местност „Стълпище“ на територията на РИОСВ – Русе.

Наличието на Вълнестоцветното сграбиче е установено в пасище край селищно образувание „Стълпище“ в близост до река Дунав. Предложението за обявяване на новата защитена територия е на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките и се реализира по проект „Опазване на редки и застрашени растителни видове в България чрез изпълнение на дейности от утвърдени планове за действие“, финансиран от Предприятието за управление дейностите по опазване на околната среда.

В момента, експертите констатираха, че растението е в активен цъфтеж, расте на туфи, високи около 50 см всяка. Със засичане на координатите се цели то да бъде откриваемо във фазите извън цъфтеж и да се проследят промените в находището във времето. Няма следи от човешка дейност или посегателства.

Вълнестоцветното сграбиче е сред най-редките представители на род  Сграбиче в България. Като вид с висока консервационна стойност той е включен в приложенията на  Закона за биологичното разнообразие и в Червена книга на България с категория „Критично застрашен”. По критериите на IUCN е оценен като „рядък вид” в световен мащаб.

У нас има 3 находища на този вид – в северна Струмска долина в землището на гр. Бобошево, област Кюстендил; в Дунавска равнина в землището на с. Комарево, област Плевен и в Североизточна България в землището на с. Мечка, област Русе.

Диляна Сувариева учи журналистика в УНСС. Тепърва започва да изгражда професионалния си опит в нашия сектор. Ресорите, с които работи са пчеларство, производство на плодове и зеленчуци. Има интерес и в темите туризъм, околна среда и храни.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА