Изнесените данни от проведения Икономически съвет към обсерваторията на пазара на месо към ЕК през месец февруари показват, че въпреки пандемията, консумацията на месо в ЕС-27 се е повишила слабо през 2020 г. до 57,4 кг на глава от населението или с 0,2% повече на годишна база.
Много експерти настояват към намаляване потреблението на месо и преминаване към растителен протеин, което ще намали натиска от парникови емисии.
Най-голямо е количеството на консумираното свинско месо – 26 кг на глава от населението, следвано от пилешкото – 20,7 кг, говеждото – 9,3 кг и агнешкото – 1,16 кг. Продажбите на продукти, заместители на месото в общата стойност на продажбите на месо за сега е само около 1%.
От началото на месец февруари цените се покачват
На проведения в края на месец февруари 2021 г. Икономически съвет към обсерваторията на пазара на месо към ЕК, е отчетена известна стабилизация на пазара на говеждо и телешко месо, обусловена от растежа на продажбите на дребно. Реализираният износ през 2020 г. е на нивата от предходната година, докато вноса намалява значително.