Експерти отчитат ръст в консумацията на месо през 2020 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Изнесените данни от проведения Икономически съвет към обсерваторията на пазара на месо към ЕК през месец февруари показват, че въпреки пандемията, консумацията на месо в ЕС-27 се е повишила слабо през 2020 г. до 57,4 кг на глава от населението или с 0,2% повече на годишна база.

Много експерти настояват към намаляване потреблението на месо и преминаване към растителен протеин, което ще намали натиска от парникови емисии.

Най-голямо е количеството на консумираното свинско месо – 26 кг на глава от населението, следвано от пилешкото – 20,7 кг, говеждото – 9,3 кг и агнешкото – 1,16 кг. Продажбите на продукти, заместители на месото в общата стойност на продажбите на месо за сега е само около 1%.

От началото на месец февруари цените се покачват

На проведения в края на месец февруари 2021 г. Икономически съвет към обсерваторията на пазара на месо към ЕК, е отчетена известна стабилизация на пазара на говеждо и телешко месо, обусловена от растежа на продажбите на дребно. Реализираният износ през 2020 г. е на нивата от предходната година, докато вноса намалява значително.

ЕТИКЕТИ:
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА