Експерти: Енергийният микс на бъдещето е в баланса между тока от АЕЦ и зелени централи

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Електроенергийният микс на бъдещето вероятно се крие в оптималния баланс между тока от ядрени централи и енергията, произведена от възобновяеми източници. Това е мнението на експерти в областта на енергетиката, предава „Дарик”.

Според данни на Комитета по устойчивост във Виена, запаси от въглища, които са лесни за добиване, има за около 200-220 години при темпа, с който добиваме в момента, а газ за около 65-70 години.

В световен мащаб и поради екологични съображения тенденцията е към ръст на производството на енергия от възобновяеми източници, като нейният дял в глобален мащаб според данни на американската администрация към 2011 година е 21%. Не бива да се забравя, че производството на ток от АЕЦ е евтино и също нисковъглеродно, напомнят експертите.

Те отчитат, че много важна характеристика, която трябва да се вземе предвид е, че електроенергията, за разлика от много други стоки, не може да се произведе сега, а да се ползва след време, т.е. критерий за източника е кога и колко надеждно може да произведе електроенергията.

По отношение на енергията на бъдещето експертите споделят, че химическият елемент торий е наричан ключ към решаването на проблема с търсенето на по-безопасни и екологично чисти източници на ядрена енергия. Новите реактори биха могли да извличат близо 100 пъти повече енергия от същото количество гориво, включително от отработените остатъци. Само от остатъците от досегашното производство можем да получим десетки пъти повече енергия от досега извлечената.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements