Задължителното етикетиране на страната на произход осигурява значима информация за произхода на месото от свине, птици, овце и кози за потребителите и за контрол на спазването от компетентните органи. Това са сред основните констатации на доклада относно прилагането и въздействието на задължителното посочване на страната на произход или мястото на произход за някои меса , публикуван от Европейската комисия.
Доклад за оценка по същата тема заключава, че всички цели на правилата за етикетиране на произхода са постигнати в световен мащаб и че тези правила са въведени без прекъсвания на търговията, повишаване на цените за потребителите и ненужни тежести за операторите и администрацията.
Слабото разбиране на потребителите за термините и определенията, използвани върху етикетите, оставя обаче място за подобрение. При оценката се препоръчва и допълнителен анализ на потенциалното хармонизиране на дерогациите за „определени меса“ с други видове храни. При проверката са установени различия в качеството на контрола между държавите-членки на ЕС.
Според оценката ефектът от правилата за етикетиране на страната на произход върху динамиката на пазара и търговията е незначителен, като разходите за адаптация се поемат от веригата на доставки и не се прехвърлят на потребителите. В допълнение, нарастващото търсене на грижи за околната среда подтиква към непрекъснати усилия за по -добро разбиране на екологичното и пазарното въздействие на правилата за етикетиране на произхода.
Докладът до Европейския парламент и Съвета допринася за по-широката оценка на етикетирането и информацията за храните за потребителите в рамките на стратегията „От фермата до вилица“.
Задължителното етикетиране на страната на произход върху меса на прасета, овце, кози и домашни птици („определени меса“) е в сила от 1 април 2015 г. като част от рамката на правото на ЕС за предоставяне на информация за храните на потребителите ( Информация за храните към Регламента за потребителите ).