ЕК призна Троянската луканка за традиционна храна със специфичен характер

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Така производството й ще бъде защитено от фалшифициране и злоупотреба

Европейската комисия съобщи, че е одобрила вписването на наименованието “Троянска луканка” в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Името на продукт, който е регистриран като ХТСХ, го защитава от фалшифициране и злоупотреба, съобщава БТА.

Традиционният начин на производство на “Троянска луканка”, който се характеризира с процес на сушене и опушване, е направил този вид продукт уникален за България. Самото наименование “Троянска” произхожда етимологично от името на град Троян, т.е. там, където за първи път е произведена и популяризирана от майстор Илия Таслаков. Той е един от първите производители на луканка в страната. През 1883 г. Таслаков е внесъл в България първите машини за мелене на месо.

Инициативата за регистрация на „Луканка Троянска“ / „Троянска луканка“ като ХТСХ е на Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“, което подаде заявление в Министерство на земеделието през месец януари 2020 г. , информират от ведомството.

Новото наименование ще бъде добавено към списъка с 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА