Едва 7 сделки за зърно на ССБ през изминалата година

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Едва 7 сделки за зърно е направила Софийската стокова борса през изминалата 2017 г. Това съобщи по време на годишния отчете на борсата нейният председател Васил Симов. Общата стойност на сделките е в размер на 3 539 170 лв. За сравнение, през 2016 г. продажбите са били 18, но тяхната стойност е била значително по-ниска – малко над милион лева. Спадът в броя се дължи основно на слабата информираност на масовите производители и потребителите в зърнения сектор за ролята на стоковата борса и нежеланието им да „излязат на светло“, коментира Симов. „Потребителите не осъзнават ползите от прозрачния пазар с възможности за защитени фючърси и гарантирано обезпечение на сделките“.

Въпреки малкото сделки за зърното на Софийската стокова борса през изминалата година са се сключили договори за 266,03 млн. лв. (общо 704 броя), което е с 4 пъти повече спрямо 2016 г., когато оборотът се е равнявал на 66,49 млн. тона, коментира Симов.

 Най-търгуваните стоки са били горивата и енергоносителите. Почти половината от продажбите са били на дизелово гориво, а 28,92 % на бензин. 11,87 % са заемали сделките с газьол за отопление.

 По време на годишната конференция Васил Симов съобщи, че през 2018 г. Софийската стокова борса ще започне да изготвя ежеседмични анализи за движението на цените на горивата.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements