Месни деликатеси от Източнобалканска свиня представиха учени на изложение в Средец

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Дядо и филе от Източнобалканска свиня представиха учени от Научен център по земеделие – Средец по време на Изложение и дегустация на местни продукти в град Средец. Събитието беше организирано от СНЦ „ МИГ СРЕДЕЦ“, предадоха от Селскостопанска академия.

Учените представиха два продукта: Дядо „НЦЗ – Средец” и Филе „НЦЗ – Средец”, произведени от месото на Източнобалканската свиня. Източнобалканската свиня е единствената запазена досега в чисто състояние наша автохтонна порода свине, която се отглежда пасищно и това се дължи на редица нейни предимства – добра адаптивност към екстремните условия на района, здрава конституция, силно изразено стадно чувство, голямо дълголетие, добра устойчивост на болести, вкусно и качествено месо, подходящо за производство на деликатеси.

Деликатесите предизвикаха голям интерес и заслужено получиха одобрението на публиката. След като дегустираха дядото и филето, хората изразяваха своето задоволство от вкуса и качеството им. Адмирации получихме от кмета на общината инж. Иван Жабов, който беше специален гост на щанда.

Продуктите са ноу-хау и са резултат от научноизследователски проект ТН №4 към Селскостопанска академия на тема „Оценка потенциала на Източнобалканската свиня за производство на месо и месни продукти с високо качество и здравословна стойност”. Ръководители на работния колектив са доц. д-р Надежда Палова – Директор на НЦЗ – Средец и проф. д-р инж. Теодора Попова от ИЖН – Костинброд. Суровината за производството на деликатесите е получена от Източнобалкански прасета, отглеждани във фермата на НЦЗ – Средец по традиционна технология и подхранвани с биологични фуражи, собствено производство на НЦЗ. Стадото е нуклеус за породата и представлява национален генофонд.

Това е първото участие на тези деликатеси в кулинарно изложение, но постигнатият успех е признание за отличната работа на екипа.

Още веднъж доказахме, че месото от Източнобалканската свиня може да отговори на нарастващия интересът към продукти, произведени от животни, които се отглеждат природосъобразно.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА