Две дами въртят една от най-успешните земеделски кооперации в страната

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути
т
Велика Стоилкова (вдясно) и Йорданка Димитрова

Една от най-стабилните в икономическо отношение земеделски кооперации в страната е ЗК „Нива-93” в силистренското село Професор Иширково. Председателката и синдикалният лидер са жени и на техните усилия се дължи фактът, че тук силно са застъпени както социалната отговорност, така и предприемаческата дейност.

Велика Стоилкова е председател на кооператива, а Йорданка Димитрова е една от основателките на кооперацията и председател на местното синдикално звено. Заедно работят за развитието на кооперацията, а хората в околните села казват, че стопанството работи „като по часовник“. Техническият парк е модернизиран с европейски средства и се използва за обработването на общо 30 хил. дка земеделска земя – зърнени и овощни култури, както и 500 пчелни кошери. Освен това към кооперацията има търговски обекти – фурна, ресторант с градина, домашни потреби. Кандидатствали са по всички възможни мерки на Програмата за развитие на селските райони и се възползват от директните плащания. Работниците идват не само от Професор Иширково, а и от околните населени места. По-голямата част от персонала се състои от жени, а само в работата с машини по-активно се вк16805070_1551042091592157_825745943_oлючват мъжете.

Социалната грижата към работниците е осъзната необходимост, затова е част от стратегическия план за икономическо развитие на кооперацията. Има политика насочена към запазването и развиването на работните места, към привличане на млади хора. Отпускат се стипендии за млади хора, помощи за млади семейства, както и подкрепа при раждане или смърт в семейството на работник. Традиция е 10 дни в годината целият персонал да ходи на почивка, поета от кооперацията и синдикалната организация. „В началото бе трудно, но трудностите се преодоляват с добра дума и взаимно доверие с ръководството – имаме разбирането и подкрепата на председателя на кооперацията и на всичките управителни съвети през годините.“, каза още тя.

Трудовите отношения са изведени до нивото на партньорството ви се държи на високото корпоративно социално поведение. Интересите се съгласуват в името на хората и икономическите резултати, каза за „Агрозона“ Йорданка Димитрова. А резултатите са видими за всички – откриват се нови работни места, а социалните придобивки за работниците са завидни. Средната работна заплата за високо-квалифицираните работници тук е два пъти по-висока от договорените минимални осигурителни доходи в отрасъла.

Хората се чувстват се спокойни и мотивирани в труда си, участват активно и с желание в социалния живот на селото. Няма празник в народния ни календар, който да не е почетен – от Бабинден до Димитровден, разказва Йорданка Димитрова.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА