Добитъкът в ЕС произвежда повече вредни емисии от всички автомобили

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Кравите, свинете и други селскостопански животни в Европа произвеждат повече парникови газове всяка година, отколкото всички автомобили и микробуси взети заедно, според нов анализ на Greenpeace.

Увеличението на производството на месо и млечни продукти в Европа през последното десетилетие направи земеделието много по-голям източник на емисии. Докато правителствата залагат на възобновяемите енергийни източници и транспорта в своите климатични политики, инициативите за намаляване на въздействието на храните и земеделието върху климата изостават.

През 2018 г., последната година, за която има точни данни от Организацията на ООН за прехрана и земеделие, добитъкът във фермите на ЕС (включително Великобритания) е отговорен за еквивалента на около 502 млн. тона въглероден диоксид годишно, най-вече чрез метана, който те отделят. Това се сравнява с 656 милиона въглероден диоксид от европейските автомобили и микробуси през същата година.

Когато обаче се изчисляват косвените емисии на парникови газове, като се използват установени методи за оценка на обезлесяването и промените в земеползването, свързани с отглеждането на фураж за животни, тогава общите годишни емисии са еквивалентни на 704 милиона тона въглероден диоксид. Изчисленията са изложени в нов доклад на Грийнпийс.

9,4% ръст в производството на месо е равно на 8,4 млн. нови коли на пътя

Производството на месо и млечни продукти в ЕС се е увеличило с 9,5% между 2007 и 2018 г., което според Greenpeace, е увеличило годишните емисии с 6%. Това е еквивалентно на пускането на 8,4 милиона нови коли на пътя.

Ако този ръст продължи, ЕС има малки шансове да изпълни задълженията си за намаляване на парниковите газове съгласно Парижкото споразумение. Наскоро Блокът засили целите си за намаляване на емисиите, обявявайки, че ще те спаднат с 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., като част от европейската зелена сделка, и преди ключовите преговори на ООН за климата през следващата година.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА